Μίγμα μάρκετινγκ: Τα 4P που καθορίζουν τις επιχειρηματικές σας αποφάσεις

Home>NEWS>Μίγμα μάρκετινγκ: Τα 4P που καθορίζουν τις επιχειρηματικές σας αποφάσεις

Μίγμα μάρκετινγκ: Τα 4P που καθορίζουν τις επιχειρηματικές σας αποφάσεις

Μίγμα μάρκετινγκ (marketing mix), ένα πολύτιμο εργαλείο που θα απογειώσει την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής μάρκετινγκ της επιχείρησής σας. Όποιοι και αν είναι οι στόχοι του σχεδίου που ακολουθείτε, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε όλες εκείνες τις απαραίτητες συνθήκες που θα σας επιτρέψουν να τους πετύχετε. Κι όταν μιλάμε για… συνθήκες εννοούμε τις μεταβλητές του μείγματος μάρκετινγκ. Ποιες είναι όμως αυτές, ποια η σημασία τους και πώς μπορείτε να τις αξιοποιήσετε με τον πιο επαγγελματικό τρόπο; Μάθετε περισσότερα στο κείμενο που ετοιμάσαμε για εσάς.

Μίγμα μάρκετινγκ: Τα 4P + 3P

Οι βασικές μεταβλητές ενός μίγματος μάρκετινγκ είναι τέσσερις και έχουν γίνει παγκοσμίως γνωστές ως 4P. Ο στόχος των επιστημόνων που τις όρισα ήταν να τονίσουν την εστίαση του μάρκετινγκ στο Προϊόν (Product), την Τιμή (Price), την Προώθηση (Promotion) και την Τοποθεσία (Place). Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, η εμφάνιση νέου τύπου υπηρεσιών, τους έχει οδηγήσει να διευρύνουν τα 4P σε 7P. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους Ανθρώπους (People), τις Διαδικασίες (Processes) οργάνωσης μίας επιχείρησης, καθώς και τη Φυσική της υπόσταση (Physical evidence). Ωστόσο, τα 7P αφορούν μόνο ορισμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα.

Επιχειρηματικές αποφάσεις με βάση τα 4P του μίγματος μάρκετινγκ

Οι στρατηγικές αποφάσεις για κάθε μεταβλητή του μίγματος μάρκετινγκ μπορούν να ληφθούν και ανεξάρτητα. Ωστόσο, είναι ευνόητο ότι υπάρχει έντονη αλληλεξάρτηση μεταξύ τους, γι’ αυτό και πρέπει να λαμβάνονται στρατηγικά, στα πλαίσια ενός ολιστικής φιλοσοφίας επιχειρηματικού σχεδιασμού. Σε αυτό το σημείο, ας δούμε στην πράξη όλες εκείνες τις αποφάσεις που λαμβάνονται για κάθε ένα από τα 4P:

1. Αποφάσεις για το προϊόν

Το προϊόν μίας εταιρείας μπορεί να είναι ένα υλικό αγαθό, μία υπηρεσία ή ένας σχεδιασμός των δύο. Οι αποφάσεις που η επιχείρησή σας μπορεί να λάβει σχετικά με αυτό είναι:

  • Το branding
  • Η εγγύηση του προϊόντος ή των υπηρεσιών
  • Η δημιουργία συσκευασίας.

#FlipTip: Οι επαγγελματίες της FLIP New Media αναλαμβάνουν να δομήσουν from scratch το προϊόν ή την υπηρεσία σας. Με βάση τα αξιόπιστα αποτελέσματα έρευνας αγοράς, προχωρούν στην διαδικασία του branding, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει υπηρεσίες όπως η εύρεση ονόματος, η δημιουργία logo, η επιλογή χρωμάτων, η σύνθεση ton of voice και η δημιουργία brand guidelines

2. Αποφάσεις για τα κανάλια διανομής

Ακόμα και τα πιο αξιόλογα προϊόντα μπορούν να αποτύχουν εμπορικά, όταν η διανομή τους δεν περνά από τα κατάλληλα κανάλια. Κάθε κλάδος έχει και τα δικά του κανάλια διανομής. Για παράδειγμα, η SkyTelecom, ένας από τους πιο δυναμικά αναπτυσσόμενους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, πουλά τα προγράμματά της απευθείας στους καταναλωτές. Ωστόσο, η διανομή μπορεί να πραγματοποιείται και μέσω χονδρέμπορων, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των διατροφικών λύσεων για κατοικίδια με την υπογραφή της Royal Canin.

#FlipTip: Ο καλύτερος τρόπος για να βελτιώσετε την διανομή των προιόντων ή των υπηρεσιών σας, είναι να τις τοποθετήσετε σε περισσότερα κανάλια πώλησης. Για να το πετύχετε, μπορείτε να προσφέρετε πιο ελαστική πολιτική πιστώσεων για τους συνεργάτες σας. Μπορείτε επίσης να εστιάσετε στα digital κανάλια, δημιουργώντας ένα Digital First Loyalty πρόγραμμα, σχεδιασμένο για να επιβραβεύει τους επαγγελματίες, όπως η B2B version του First Step της Royal Canin.

3. Αποφάσεις για την τιμολόγηση

Τα σωστά προϊόντα έρχονται πάντα στη σωστή… τιμή, η οποία και να αποτυπώνει την πραγματική τους αξία. Προχωρήστε στην τιμολόγηση των προϊόντων ή των υπηρεσιών σας με βάση:

  • Τους επιχειρηματικούς σας στόχους
  • Τον ανταγωνισμό
  • Τον κύκλο ζωής τους
  • Τα κόστη παραγωγής, φορολογίας κ.α.

#FlipTip: Ανταγωνιστικές τιμές είναι εκείνες που διατίθενται να πληρώσουν οι καταναλωτές για το προϊόν σας. Στη FLIP New Media, δημιουργούμε τον αντιληπτικό χάρτη της αγοράς σας, τοποθετώντας το brand ή την επιχείρησή σας στην ιδανική της θέση. Έτσι, σας προσφέρουμε χρήσιμα συμπεράσματα που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε την τιμολόγησή του. Επιπλέον, θα σας προτείνουμε ειδικές προωθητικές και διαφημιστικές ενέργειες που θα ενισχύσουν τη φήμη, αλλά και τις πωλήσεις σας.

4. Αποφάσεις για την προώθηση

Ένα σύγχρονο και αποδοτικό μίγμα μάρκετινγκ περιλαμβάνει και τις ανάλογες μεθόδους προώθησης. Στην ουσία, πρόκειται για την επικοινωνία των προϊόντων ή των υπηρεσιών μίας επιχείρησης στον τελικό πελάτη.

#FlipTip: Ο ιδανικός τρόπος για να κάνετε γρήγορα γνωστό το προϊόν σας στην αγορά είναι να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες του inbound marketing. Πρόκειται για μία ολιστικής φιλοσοφίας τεχνική digital marketing η οποία αξιοποιεί όλα τα νέα φηφιακά κανάλια, προσφέροντας συνεχώς προσωποποιημένο περιεχόμενο το οποίο προσαρμόζεται στα ενδιαφέροντά τους. Στα πλαίσια αυτής της στρατηγικής, η FLIP New Media αξιοποιεί

  • Social Media
  • SEO
  • Blogs
  • Videos
  • Newsletters
  • Landing pages
  • Marketing analytics
  • Loyalty schemes

Έρευνα αγοράς: Προϋπόθεση για ένα επιτυχημένο μίγμα μάρκετινγκ

Ο βασικός παράγοντας που θα καθορίσει το μίγμα μάρκετινγκ που θα αποφασίσετε δεν είναι άλλος από την αγορά σας. Γι’ αυτό, στη FLIP New Media πιστεύουμε ότι η έρευνα αγοράς και η ανάλυση των κοινών – στόχων πρέπει να πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τον καθορισμό του Marketing Mix. Έτσι, το πρώτο μας βήμα σε κάθε νέα συνεργασία είναι η μελέτη των αναγκών σας, της αγοράς σας, των ανταγωνιστών σας και των κοινών στα οποία στοχεύετε, έτσι ώστε να πραγματοποιήσουμε το ιδανικό positioning. Παράλληλα πραγματοποιούμε SWOT Analysis,  το βασικότερο σκέλος της έρευνας αγοράς, που αφορά την ανάλυση του εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος του brand (online και offline), στα δυνατά (Strengths) και αδύνατα (Weaknesses) σημεία του, τις ευκαιρίες (Opportunities) και τις απειλές (Threats) που υπάρχουν. 

Εμπιστευτείτε το μάρκετινγκ της επιχείρησής σας στους ειδικούς

Αναζητάτε τους ιδανικούς συνεργάτες για την προώθηση και την στρατηγική συμβουλευτική υποστήριξη της επιχείρησής σας; Η κορυφαία ομάδα της FLIP New Media απαντά σε κάθε σας ανάγκη με tailor made λύσεις που θα σας οδηγήσουν πολλά βήματα μπροστά από τον ανταγωνισμό. Το πάθος των ανθρώπων της, το επίμονο πνεύμα τους και το know-how που έχουν αποκτήσει μέσα από τις κορυφαίες συνεργασίες της εταιρείας αποτελούν εγγύηση για μία υψηλού επιπέδου συνεργασία που θα δώσει ώθηση και στην δική σας επιχείρηση.

 

Βρήκατε ενδιαφέρον το νέο μας άρθρο «Μίγμα μάρκετινγκ: Τα 4P που καθορίζουν τις επιχειρηματικές σας αποφάσεις»;

Διαβάστε περισσότερα κείμενα που σας αφορούν στο νέο blog της Flip New Media.

2021-11-24T18:12:11+00:00 Οκτώβριος 3, 2020|Categories: NEWS|

Πείτε μας για το project σας!

Συμπληρώστε τα πεδία της φόρμας για να επικοινωνήσουμε μαζί σαςκαι να σας προτείνουμε λύσεις για τις ανάγκες της επιχείρησής σας.

Επιλέξτε την υπηρεσία που σας ενδιαφέρει:
Πείτε μας λίγα λόγια για το Project σας:
Πατώντας αποστολή γνωρίζετε ότι μας αποστέλλετε τα στοιχεία σας προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί σας, για τη διεκπεραίωση του αιτήματος σας. Η εταιρία FlipNewMedia δεν θα μοιραστεί με κανένα τρίτο τα στοιχεία σας.

Ζητήστε Προσφορά